Evet tüm yapılar için zorunludur.
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinin 9. maddesi, 3. bendi
Bina kabuğunu oluşturan, duvar, döşeme, balkon, konsol, taban, tavan, çatı ve pencere/duvar birleşimleri ısı köprüsü oluşmayacak şekilde yalıtılır.
TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına göre hesaplar yapılır.
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinin 2. maddesi, 2. bendi
Isı köprüleri, binaların dış duvarlarında, zeminlerinde ve tavanlarında bulunan, soğuğun komşu bölgelere göre dışarıdan içeriye daha rahat nüfuz edebildiği bölgelerdir. Bir binada ne kadar az ısı köprüsü varsa, binanın enerji verimliliği de o kadar yüksek olur.
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinin 7. maddesi, 2-C bendi
Mimari uygulama projesi ve sistem detaylarının, ısı yalıtım projesindeki bütün malzemeler ve nokta detayları ile bütünlük sağlaması, ısı yalıtımında sürekliliği sağlayacak şekilde,
Kısaca ısı yalıtım raporu dikkate alınarak tüm detaylar mimari projede gösterilir.
Evet Olmalıdır.
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinin 9. maddesi, 1-B bendi
Bitişik nizam olarak yapılacak olan binaların ısıtma enerjisi ihtiyacı hesabı yapılırken, bitişik nizam tarafında kalan duvarlar da dış duvar gibi değerlendirilir.
Evet Olmalıdır.
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinin 9. maddesi, 3. bendi
Bina kabuğunu oluşturan, duvar, döşeme, balkon, konsol, taban, tavan, çatı ve pencere/duvar birleşimleri ısı köprüsü oluşmayacak şekilde yalıtılır.
Teknik açıdan olaya inceleyelim.
Evet Olmalıdır.
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinin 9. maddesi, 5. bendi
Binanın bağımsız bölümleri arasındaki duvar, taban ve tavan gibi yapı elemanlarında, R direnci en az 0,80 m2K/W olacak şekilde yalıtım uygulanır.
Evet Olmalıdır.
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinin 11. maddesi, 1. bendi
Binaların ısıtma, soğutma, havalandırma ve klima gibi enerji kullanımını etkileyen tesisatlarında kullanılan borular, kollektörler ve bağlantı malzemeleri, vanalar, havalandırma ve iklimlendirme kanalları, sıhhi sıcak su üreticileri ve depolama üniteleri, yakıt depoları ve diğer mekanik tesisat ekipmanları, ısı köprüsüne yol açmayacak şekilde ve yüzey sıcaklığı ile iç ortam sıcaklığı arasında 5°C’den fazla fark ve yüzeyde yoğuşma olmayacak şekilde yalıtılır.
Hayır.
Yoğuşma probleminin çözümü için ısı yalıtımı yapılması gereklidir.
Binaların içerisindeki sıcak ve nemli hava, binanın yalıtımsız ve soğuk yüzeylerinde yoğuşur. Bu durum “terleme” olarak da adlandırılır. Bir binanın kolon, kiriş, perde duvar gibi ısı iletkenliği yüksek kısımları yoğuşmanın en sık rastlanan bölgelerdir.
Yoğuşmanın sürekli olduğu bölgelerde küflenme meydana gelme ihtimali çok yüksektir.
Yoğuşmayı engellemenin birincil yolu, bina içerisindeki nemli havanın yoğuşabileceği soğuk
yüzeylerin yer almamasıdır.
Bu da ancak, bina kabuğunun yeterli kalınlıkta, yeterli ısıl dirençle, doğru tekniklerle uygulanmış ısı
yalıtım malzemeleri ile ısı yalıtımının yapılması sayesinde mümkündür.
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinin 10. maddesi, 2 - e. bendinde "Isı yalıtım projesinde, binanın ısı kaybeden yüzeylerinde oluşabilecek yoğuşmanın TS 825 standardında belirtildiği şekilde tahkik edilmesi, gerekli çizim ve hesaplamaların proje raporunda verilmesi," yazmaktadır.
Yanı ısı yalıtım hesabı yaparken yoğuşmayı da dikkate almalıyız?
Evet gerek vardır.
Evet gerek vardır.
Evet zorunludur.
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinin 13. maddesi, 3. bendi
"Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2.000 m² ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır. "
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinin 4. maddesi, 1-rr. bendi
"Binanın inşa edilen ve kullanılabilen tüm bölümlerinin; duvarlar, kolonlar, ışıklıklar, giriş holleri, açık çıkmalar, hava bacaları, saçaklar, tesisat galerileri ve katları, ticari amaçlı olmayan ve binanın kendi ihtiyacı için otopark olarak kullanılan bölüm ve katlar, yangın merdivenleri, asansörler, tabii zemin terasları, kalorifer dairesi, kömürlük, sığınak, su deposu ve hidrofor dairesi çıktıktan sonraki alanı," ifade eder.
Madde 13-(3) de “Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2.000 m² ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır.” ibaresi bulunduğundan kullanım alanı 1000 m²’yi geçen ve 2.000 m²’den az olan yerlerde sobalı ısıtma yapılabilir.
Ancak kullanım alanı 2.000 m²’yi geçen yerlerde ise yönetmelikte de belirtildiği gibi sobalı ısıtma yapılamaz.
Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinin 20. maddesi, 6. bendi
"10.000 m²’nin üzerinde olan ve merkezi ısıtma, soğutma, iklimlendirme sistemi ve aydınlatma sistemleri birlikte bulunan binalarda bilgisayar kontrollü bina otomasyon sistemi tesis edilir. "
Bir parsel içinde yapılacak bloklar ayrı ayrı yapı ruhsatı alacaklarsa her blok ayrı bina olarak değerlendirilecek, eğer bir parselde yapılacak bloklar için tek bir yapı ruhsatı alınacaksa toplam blokların alanı hesap edilecektir.
Evet
Enerji Verimliliği Kanunun 16. maddesi gereğince, 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42.i maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.
Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat,maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oy birliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. "
Buradan da anlaşılacağı üzere merkezi sistemden ferdi sisteme (kombi sistemi) geçmek için oy birliğiyle karar verilmesi gerekmektedir.
Refahiye Mahallesi, Necmettin Cevheri Bulvarı, No:30/1 HALİLİYE / ŞANLIURFA
Tel: 0 414 315 38 15 Whatsapp: 0 414 315 38 15 info@osmanliproje.com.tr
Telif Hakkı © 2007-2024 Osmanlı Proje Ltd. Şti. - Tüm Hakları Saklıdır.