Bugün kentlerde yaşayan insanların %75'i konutlarında gürültü ortamında yaşamaktadırlar.
Nüfus yoğunluğu ve trafik arttıkça, endüstri bölgeleri genişledikçe ve insanlar çevrelerine düşünmeden gürültü çıkarttıkça; Aşırı sesin sağlığımız üzerindeki olumsuz etkisinden kurtulmamız mümkün olmayacaktır.
Bilinen bir çok gürültü ve titreşimden kaynaklanabilen hastalık vardır. Bunlar; sinirsel gerilim, nevroz, baş, göz ve kulak ağrıları vs bunun ötesinden ses ve titreşimler küçük yaştaki çocuklarda davranış bozukluklara ve gerginliklere neden olmaktadır.
Gürültü ile başa çıkmanın tek yolu ise doğru ses yalıtımı uygulamalarıdır.
Ses yalıtımı, gerek iç ortam gürültü seviyesinin bitişik ortamlara geçişini gerekse çevresel kaynaklı gürültünün yaşam alanlarına geçişini azaltarak gürültü seviyesinin bireylerin yaşam kalitesi üzerindeki negatif etkisini ortadan kaldırır. Ses yalıtımı, özet olarak herhangi bir ses kaynağından ortama yayılan sesleri ya da diğer bir ifade ile gürültüyü, fiziksel ya da akustik özelliklerini değiştirerek daha önceden belirlenmiş bir seviyeye indirmektir.
Gürültüye maruz kalan yapılarda inşaat safhasında iç ortama gürültü geçişini minimize edecek şekilde duvar, döşeme ve tavanlarda gerekli önlemlerin alınması büyük öneme sahiptir.
Bu sebeple yapıların henüz planlama safhasında iken çevresel gürültü ölçümünün yapılması ve dizaynın bu ölçümlere göre yapılması bir gerekliliktir.
Gürültüyle mücadelede, temel olarak akustik düzenleme ve ses yalıtımı kullanılır. Akustik düzenleme, kapalı ortamdaki yansıma süresinin düzenlenmesidir.
Ses yalıtımı ise, yapı elemanları (duvar, döşeme, kapı, pencere vs) aracılığıyla iletilen seslerin miktarlarını azaltmak için yapılan işlemdir.
Tüm bunların ışığında ülkemizde binalarda gürültü kontrolüne ilişkin hususları içeren mevzuat olan “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” 31 Mayıs 2017 Tarihinde 30082 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanmış ve 31 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu yönetmelik ile her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin işletimi ve kullanımı esnasında insanların maruz kalacağı, her türlü gürültünün, kişilerin, beden ve ruh sağlığına olumsuz etkilerini en aza indirecek iyi işitme ve algılama koşullarının sağlanması için, tasarım, yapım, kullanım, bakım ve işletim bakımından uyulacak kurallar tanımlanmıştır.
Osmanlı Proje olarak, Akustik Projeleri hazırlarken 3 Boyutlu BİM modellemesi yapılarak sadece direk seslere karşı değil, direk ve yanal sesler de analiz edilerek projeleri hazırlamaktayız.
Projelerimizi TS EN 12354 Yapı Akustiği standardına uygun olarak hazırlamaktayız.
Rapor veye Proje Hazırlama Aşamalarımız
Sınır Değerlerin Tespit Edilmesi
Yapı elemanlarının tespiti
Tespit edilen sınır değerlere hava doğuşlu ve darbe seslerinin 3 boyutlu analizi yapılarak yapı elemanlarının (duvar, döşeme, kapı, pencere vs) taşıması gereken sınır değerler tespit edilir. Böylelikle kullanılacak yapı elemanı türüne göre gerekli olan ses yalıtımı tespit edilmiş olur.
Bu tespitler örneğin dış duvarda 20 cm'lik bims için kaç cm'lik yalıtım malzemesi gereklidir veya mahal içinde iç duvarda 10 cm'lik tuğla sınır değerleri sağlar mı şeklinde yapılarak tüm yapı elemanları birebir gerçek ürün ve değerleri kullanılarak analiz yapılır.
Böylelikle tüm yapı elemanları için gerçek uygulanabilir malzeme listeleri tespit edilir.
Tel: 0 414 315 38 15 Whatsapp: 0 414 315 38 15 info@osmanliproje.com.tr